12 Απριλίου: Διεθνής ημέρα πτήσης του ανθρώπου στο Διάστημα

Σήμερα, Κυριακή 12 Απριλίου 2020 είναι η μέρα που τιμάται η προσπάθεια του ανθρώπου να εξηγήσει και να ανακαλύψει έμπρακτα το σύμπαν. Τιμούνται τα επιτεύγματα του ανθρώπου για την εξερεύνηση του σύμπαντος. Έτσι λοιπόν ευκαιρία να μην ασχοληθώ καθόλου με ειδήσεις για τα κρούσματα και τα θύματα, ούτε με συγκρίσεις και στατιστικά μεταξύ των χωρών. Εφαρμόζω για πρώτη φορά πνευματική ανοσία απέναντι στον Sars Covid-19 ελπίζοντας αυτό να συνεχιστεί.  Την σωματική καραντίνα την έχω ξεκινήσει ήδη εδώ και 3,5 εβδομάδες, καιρός και για την πνευματική.

Είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα 2020 (International Day of Human Space Flight). Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 7 Απριλίου 2011, για να τιμήσει τα επιτεύγματα του ανθρώπου στο διάστημα. Από τότε, γιορτάζεται κάθε χρόνο την 12η Απριλίου.

Την 12η Απριλίου του 1961

Γιούρι Γκαγκάριν

Yuri Gagarin

ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, με το διαστημόπλοιο Βοστόκ 1, ξεκινώντας έτσι την περιπέτεια του ανθρώπου στο διάστημα.

Οι αστροναυτες-πλήρωμα του διαστημικού οχήματος Απόλλων 11

Από αριστερά: Νηλ Άρμστρονγκ, Μάικλ Κόλινς και Μπαζ Όλντριν (NASA photo, Κοινό Κτήμα, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=697822)

Οχτώ χρόνια αργότερα, πραγματοποιήθηκε η αποστολής Απόλλων 11. Η πτήση αυτή έφερε τον Neil Armstrong και το  Buzz Oldrin  στη Σελήνη στις 21 Ιουλίου 1969. Οι κοσμοναύτες αυτοί έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν το πόδι τους στην επιφάνεια του φεγγαριού. Περπάτησαν μαζί περίπου 2 ώρες και ένα τέταρτο έξω από το διαστημική σεληνάκατο που ήταν προσγειωμένη και συνέλεξαν 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού. Από τότε μέχρι το 1972 δώδεκα άνθρωποι βάδισαν στα χώματα της Σελήνης. Λίγοι γνωρίζουν τον τελευταίο: Ήταν ο Αμερικανός αστροναύτης Eugene Cernan, που βάδισε στη Σελήνη τον Δεκέμβρη του 1972. Ο ίδιος, μερικά έτη πριν, στις 3 Ιουνίου 1966, είχε γίνει ο  27ος άνθρωπος που είδε τη Γη από μακριά.

About Theodor Pas

Εκπαιδευτικός, μηχανολόγος
This entry was posted in Άνθρωπος και Σύμπαν, εξερευνητές. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε